Säsongen 2017/2018 snart igång – lördag 19/8 är det ute-SM!

Förra säsongen avslutades med ett VM-brons. Att försvara tredjeplatsen från VM i Ostrava 2015 var vårt huvudmål i Strasbourg-VM. Ett mål som vi klarade med nöd och näppe. Det blev ju en stenhård och svängig batalj mot Tjeckien i bronsmatchen. Efter 5-5 i första (2 poäng för seger och en för oavgjord match) ledde vi 11-9 efter två av 5 ronder. I tredje fick vi storpisk, 2-8 och hamnade därmed i underläge 13-17 inför sista två. När tjeckerna även vann fjärden ronden (6-4) såg det mörkt ut då vi låg under 17-23 inför sista – vi behövde alltså vinna alla våra matcher för att försvara vårt brons. Men som ni redan vet lyckades vi med den bedriften eftersom Johan Klefelt, Mattias Dahlberg, Mats Nyström, Matti Wall och Roberth Scott samtliga slog sin tjeck. 

Individuellt ökade vi våra scores men gick inte så bra som vi hade hoppats på. Mattias Dahlberg blev bäste svensk, kom 35:a efter 1332 och 1334 (dock högsta individuella score på ett VM av en svensk). Han och Johan Klefelt, som inte kom i närheten av normal standard då han blott gjorde blygsamma 1260 och 1292 (50:e man totalt), gick vidare till slutspel. Väl där åkte bägge ut redan i första omgången. Dahlberg torskade klart trots en hyfsad inledning mot holländaren Jelle Elzinga, Klefelt spelade en jämnare match mot Pieter Euverman (också från Holland) men fick även han tyvärr ge sig, 5-9. Tredje svensk var Roberth Scott (66:a efter 1255 och 1287). I nästa VM ska vi ha fler svenskar till slutspel och göra betydligt bättre ifrån oss.

Nu har det varit sommaruppehåll men på lördag 19/8 drar säsongen 2017/2018 igång då Ute-SM avgörs i Listudden. Det är inte en ”VM-säsong” utan VM är som ni vet vartannat år (nästa VM avgörs i maj 2019 i Bremen, Tyskland) men kvalet mot VM drar även det igång i och med lördagens mästerskap. Det gäller alltså att leverera från start om man vill komma högt upp i VM-lagen 2019. Som vanligt blir det mer tajt i resultatlistorna ju fler säsonger vi har bakom oss, det blir jämnare och hårdare i toppen för varje säsong. Speciellt med de nya som tillkom inför/under förra säsongen, som tränar hårt och har satt höga mål för sitt eget spel. De som var med i förstalaget senast i Strasbourg (de namn som nämndes i inledningen på denna text) kommer få slita hårt för att försvara sina platser till nästa VM. Det kan även bli så att vi får två lag som kan leverera på hög nivå i Tyskland, vilket i sin tur kan betyda att förstalaget får se upp för andralaget i kvalet på VM där man endast spelar fem rundor, vilket inte ger utrymme för några misstag.

Göran Stupalo, Jakob Holfve och Jonas Hellsten är spelare som börjat sent men som gjort snabba resultat. Satsar de vidare är de definitivt spelare för minst andralaget. Robert Ekstrand och Christian Johansson är revanschsugna för att ha blivit av med sina platser i förstalaget senast och det finns en rad fler spännande spelare där bakom, t.ex. Johan Aurich, Filip Stojanov, Juan Mederos och Daniel Frejdeborn som har stora möjligheter även de att utmana i toppen om de fortsätter med sin träning. I övrigt är det väl inte jättemånga som tränar och då blir det svårt att gå framåt även om talangen finns. Förhoppningsvis dyker det upp några spelare som överraskar under säsongen. (Vi har ju även PRO-AM fredag 15/9, där det kan tänkas tillkomma några nya spelare).
Detta blir den sjunde upplagan av Ute-SM. Johan Klefelt har vunnit alla tidigare turneringar(!) och siktar såklart på en sjunde raka titel. Förra året kom Mattias Dahlberg tvåa och Roberth Scott trea. Scott vann även silver 2015. Mats Nyström har två silvermedaljer sedan tidigare (2011 & 2013), Robert Ekstrand tog silver 2014 och brons 2015 & 2013. Christian Johansson var trea 2011 och tvåa 2012. Matti Wall har två brons i denna turnering – 2012 & 2014. I cupen i Ute-SM har Johan Klefelt tre guld, Robert Ekstrand (2014) , Christian Johansson (2012) och Mats Nyström (2011) varsitt.
Bästa score på ett ute-SM är Johan Klefelts resultat från 2015 – då vann han på 2718 (1359 i snitt).

På årets Ute-SM får Johan Klefelt och Mattias Dahlberg bära favoritskapet om man får tro förhandstipsen, men det kommer finnas gott om utmanare. Matti Wall, Roberth Scott, Mats Nyström och Robert Ekstrand kan alla ta medalj. Jag tror inte att någon annan än de nyss nämnda hamnar topp tre denna gång men säkert får vi fina resultat av några utmanare på lördag och framöver får vi garanterat andra namn på pallen vid turneringarna.

Några rookies får vi också se på lördag – vi hälsar Mihajlo Mrdjen, Oskar Mölleby och Mathias ”Holken” Holgersson extra varmt välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *